Draag bij aan een nieuwe generatie artsen
Ook als zorginstelling kun jij bijdragen aan een nieuwe generatie artsen. Coassistenten werpen een nieuwe frisse blik op jouw organisatie en je geeft jouw medewerkers de mogelijkheid feeling te houden met deze nieuwe generatie en de nieuwste ontwikkelingen in het geneeskundeonderwijs.
What is in it for you?
Er is gepaste financiering beschikbaar en de Faculteit der Geneeskunde biedt tools en expertise bij het snel en eenvoudig opzetten van een onderwijsstructuur. Voor de planning, organisatie en logistiek van het huidige en toekomstige masterprogramma is een team van functionarissen van de faculteit die met veel toewijding zorgen dat studenten tijdig worden ingepland en goed geïnformeerd zijn. Zij zijn een vraagbaak en aanspreekpunt voor de student en de begeleiders.
Masteropleiding geneeskunde: de bouwstenen
De masteropleiding duurt drie jaar. In de eerste twee jaar zijn de reguliere coschappen in verschillende medische disciplines. Het derde jaar is een profileringsjaar van een wetenschappelijke stage van 16 weken, keuzeonderwijs van 8 weken en het senior coschap van 16-24 weken. De student kan ook starten met de wetenschappelijke stage in masterjaar 1 en dan beginnen aan de coschappen.
In de reguliere coschappen trainen studenten klinische vaardigheden en competenties als coassistent in het ziekenhuis en in de extramurale praktijk. Zij werken onder supervisie in het behandelteam. Taken bestaan o.a. uit het afnemen van een anamnese bij patiënten en het (zelfstandig) verrichten van het lichamelijk onderzoek. De student stelt een differentiaal diagnose op, doet voorstellen voor aanvullend onderzoek, verricht onder supervisie voorbehouden handelingen en verdiept zich in de behandeling en noodzakelijke zorg tijdens verblijf in de zorginstelling én na ontslag van de patiënt of in de thuissituatie. Het is belangrijk dat de student hierbij niet enkel acute patiënten maar ook chronische patiënten ziet.
De wetenschappelijke stage duurt regulier zestien weken, maar kan ook verlengd worden met acht weken keuzeonderwijs tot een totaal van 24 weken. Tijdens de wetenschappelijke stage voert de student een eigen onderzoek uit in de geneeskundige wetenschap. De student kiest zelf het onderwerp en de afdeling.
Het keuzeonderwijs beslaat een periode van acht weken en kan de student besteden aan
verdieping in één of meerdere vakgebieden of aan verbreding van de scoop in disciplines die niet in de reguliere coschappen zijn geprogrammeerd.
Het senior coschap duurt zestien weken. Als senior coassistent voert de student zelfstandig geneeskundige taken uit onder directe supervisie van een staflid en draagt zorg voor eigen patiënten op de afdeling of tijdens spreekuren. Belangrijk zijn continuïteit van zorg en het longitudinaal volgen van (chronische) patiënten. Gedurende de hele periode verzamelt de student, net als tijdens de coschappen, dagelijks feedback.
Kansen voor samenwerken
Het merendeel van de studenten doet deze onderdelen in een academisch ziekenhuis, een affiliatie ziekenhuis en/of een zorginstelling. Geneeskunde opleidingen zien mooie kansen om op alle onderdelen meer samen te werken met verschillende zorginstellingen. Enkele voorbeelden kunnen zijn:
Voorbeelden
- Een coschap kindergeneeskunde in combinatie met een uitstap naar het Centrum voor Jeugd en Gezin of een kinderrevalidatiecentrum.
- Of vice versa: een jeugdarts die een coassistent begeleidt die een uitstap maakt naar de afdeling kindergeneeskunde in het ziekenhuis.
- Wetenschappelijke stages bij de GGD, het RIVM of het voedingscentrum zouden heel interessant zijn voor onze studenten.
- Voor het keuzeonderwijs hebben we onder meer een stageplek op de gezondheidsredactie van 1Vandaag.
- Een gecombineerd coschap in een ZBC waar de poliklinische ervaring kan worden opgedaan en de klinische ervaring in een academisch ziekenhuis.
Allemaal voorbeelden die de jonge generatie artsen van de toekomst helpen bij het ontwikkelen van een brede blik, waardoor ze veel meer zien van de gezondheidszorg dan alleen het ziekenhuis. Bovendien is de kans groter dat ze sneller iets vinden dat bij ze past.